Γερουσιαστής κατηγορείται για υπεξαίρεση

Ο γερουσιαστής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Λουίτζι Λούζι κατηγορείται από την ιταλική δικαιοσύνη για υπεξαίρεση 13 εκατ. ευρώ.

Ο Λούζι, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, από το 2009 μέχρι το 2011 χρησιμοποίησε το ποσό αυτό για να αγοράσει δυο πολυτελή διαμερίσματα στην Ρώμη και στα περίχωρά της, ενώ μέρος των χρημάτων φέρεται να στάλθηκε με εμβάσματα στον Καναδά.

Τα χρήματα ανήκαν στην κεντρώα πολιτική δύναμη "Μαργαρίτα", που μαζί με τους "Δημοκρατικούς της Αριστεράς" το 2007 δημιούργησε το "Δημοκρατικό Κόμμα". Η Μαργαρίτα όμως συνέχισε να υπάρχει και
να διαχειρίζεται μεγάλα ποσά. Ο Λούζι δήλωσε ότι "είχε ανάγκη χρήματα", αλλά είναι διατεθειμένος να "επιστρέψει μέρος του ποσού, γύρω στα πέντε εκατομμύρια ευρώ".

Το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε τον γερουσιαστή να παραιτηθεί και μετά την άρνησή του αποφάσισε, πριν από λίγο, να τον θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπεύθυνου οικονομικών υποθέσεων της Μαργαρίτας ζήτησαν από το δικαστήριο να δεχθεί έναν συμβιβασμό για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας και καταδίκη του κατηγορούμενου σε ένα έτος φυλάκισης.

Οι δικαστικοί της Ρώμης όμως αρνήθηκαν να συναινέσουν και σύμφωνα με τον Τύπο η καταδίκη δεν πρόκειται να είναι μικρότερη των δυο ετών φυλάκισης. Οι αναλυτές τονίζουν επίσης ότι μετά και το τελευταίο αυτό συμβάν θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο νόμος περί χρηματοδότησης των κομμάτων και να αυξηθούν οι έλεγχοι για την διαχείριση των ποσών που αναλογούν σε κάθε πολιτική δύναμη.

Η υπόθεση ήρθε στο φως σχεδόν. . . τυχαία: βάσει του νόμου, η οικονομική αστυνομία δεν ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα διαχειρίζονται τα ποσά που συγκεντρώνουν από εισφορές πολιτών και κρατική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πρώην ιθύνοντες της Μαργαρίτας ο Λούζι "ήταν πάντα ιδιαίτερα 'σφιχτός' στην στήριξη των πολιτικών πρωτοβουλιών της κεντροαριστεράς . Στις βουλευτικές εκλογές του 2006,μάλιστα, με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Ρομάνο Πρόντι, αρνήθηκε να βοηθήσει σημαντικά την προεκλογική εκστρατεία με την λογική ότι, ούτως ή άλλως, η κεντροαριστερά θα κατάφερνε να κερδίσει την αναμέτρηση". Στις εκλογές εκείνες η κεντροαριστερά υπερίσχυσε με ισχνή πλειοψηφία στην βουλή, κάτι που ήταν και η κύρια αιτία που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Πρόντι το 2008.
    
Keywords
Τυχαία Θέματα