«Φρένο» του ΣτΕ σε ρυμοτομικό σχέδιο Δήμου

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την από 18.2.2008 απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο του δήμου Καλλιθέας στο οικοδομικό τετράγωνο 124.

Ειδικότερα, με την επίμαχη υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η μετατροπή τμήματος του οικοδομικού αυτού τετραγώνου (124), από χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε χώρο ανέγερσης κτιρίου του ΙΚΑ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την επίμαχη υπουργική απόφαση, καθώς παρόμοια θέματα πρέπει νομοθετικά να γίνονται με Προεδρικά

Διατάγματα και όχι με υπουργικές αποφάσεις, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Αναλυτικότερα, το επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο 124 του Δήμου Καλλιθέας έχει πρόσωπο και στην οδό Ελ. Βενιζέλου (Θησέως), η οποία εντάσσεται στο βασικό οδικό δίκτυο της Αττικής και αποτελεί σύμφωνα με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του εν λόγω δήμου, πρωτεύουσα αρτηρία.

Οι δικαστές στην υπ΄ αριθμ. 297/2012 απόφασή τους, επαναλαμβάνουν ότι «η τροποποίηση των πολεοδομικών σχεδίων οποιασδήποτε κλίμακος και η θέσπιση πάσης φύσεως όρων δόμησης και χρήσεως (γης), δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε ειδικότερο θέμα, κατά την έννοια του άρθρου 43 παράγραφος 32 του Συντάγματος, αλλά ούτε και θέμα τοπικού ενδιαφέροντος ή τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα». Συνεπώς, συνεχίζουν οι δικαστές, «οι ρυθμίσεις αυτές θεσπίζονται μόνο με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος».

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη πολεοδομική μεταρρύθμιση που επιχείρησε να κάνει η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι «σημαντική στον οικιστικό ιστό του Δήμου Καλλιθέας και έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση».

ΠΗΓΗ: ΝΕWSBEAST

Keywords
Τυχαία Θέματα