Φιλανθρωπικό μπουγέλωμα

Ένας κουβάς με παγωμένο νερό στο κεφάλι, μια δωρεά ύψους 100 δολαρίων: Ο Τζάστιν Μπίμπερ, ο Μπιλ Γκέιτς και δεκάδες Αμερικανοί διάσημοι. . . γίνονται μούσκεμα στο πλαίσιο μιας πρόσκλησης για φιλανθρωπικό σκοπό —τη συγκέντρωση χρημάτων ενάντια στη λεγόμενη ασθένεια Σαρκό— και η οποία έχει σαρώσει το Διαδίκτυο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, διάσημοι και μη, σπεύδουν να δεχθούν στην πρόσκληση από τα τέλη Ιουλίου και συνεχίζουν να το κάνουν, μπροστά από μια κάμερα ρίχνουν πάνω τους έναν κουβά με παγωμένο νερό προκαλώντας και άλλους να κάνουν το ίδιο έναντι μιας δωρεάς ύψους 100
δολαρίων.

Η «πρόκληση του παγωμένου νερού» (ALS Ice Bucket Challenge) είναι η τελευταία από τις προκλήσεις που γίνονται για καλό σκοπό, να συγκεντρωθούν χρήματα για την οργάνωση ALS, που μάχεται ενάντια στη νόσο Σαρκό —ή νόσο του Λου Γκέρινγκ— ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (SLA) μία νευροεκφυλιστική ασθένεια.

Πολλοί διάσημοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας θεάματος των ΗΠΑ δε δίστασαν να βραχούν: μεταξύ άλλων η Λέιντι Γκάγκα, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, η Τέιλορ Σουίφτ, ο Τζέιμς Φράνκο, ο Μπεν Άφλεκ, η Λένα Ντάναμ, η Όπρα Ουίνφρεϊ, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, η Τζένιφερ Λόπεζ και ο Μπον Τζόβι.

Πολιτικοί, αθλητές, επιχειρηματίες έκαναν το ίδιο: ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, το αστέρι του μπάσκετ Λεμπρόν Τζέιμς, η διευθύντρια του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook Σέριλ Σάντμπεργκ.

Με τον πλέον πρωτότυπο τρόπο απάντησε στην πρόκληση —που του είχε θέσει ο ιδιοκτήτης του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ—, ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της Microsoft, εμφανίστηκε να κατασκευάζει, φορώντας μια μάσκα συγκόλλησης, ένα περίπλοκο σύστημα με μοχλούς και τροχαλίες προκειμένου να αναποδογυρίσει τον κουβά.

«Μια απίστευτη επίδειξη συμπαράστασης»

Η χήρα του βουλευτή Ρόμπερτ Κένεντι, Έθελ Κένεντι, ηλικίας 86 ετών, με το κεφάλι της βρεγμένο κάλεσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει το ίδιο, ο οποίος όμως δε δέχθηκε την πρόκληση, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, αλλά υποσχέθηκε μια δωρεά.

Η πρόκληση, με την οποία διασκεδάζει όποιος την αναλαμβάνει, απαιτεί λίγα υλικά και της οποίας ο σκοπός είναι φιλανθρωπικός, γρήγορα έγινε γνωστή και η φήμη της εξαπλώθηκε με απίστευτη ταχύτητα.

Χθες, περισσότερα από 4,2 εκατομμύρια μηνύματα αναρτήθηκαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Τwitter από την 29η Ιουλίου, με ένα ρεκόρ 1.887 tweets να αναρτώνται κάθε λεπτό χθες, ανέφερε το Twitter στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Facebook μεταξύ 1ης Ιουνίου και 17ης Αυγούστου, περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δεχθεί την πρόκληση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και 2,4 εκατομμύρια βίντεο αναρτήθηκαν.

Σήμερα η οργάνωση ALS συνεχάρη τους συμμετέχοντες για την «απίστευτη επίδειξη συμπαράστασης» αυτή.

Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 22,9 εκατομμύρια δολάρια (έναντι 1,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, από την 29η Ιουλίου έως την 19η Αυγούστου) ενώ 450.000 και πλέον νέοι δωρητές έχουν καταγραφθεί.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα