Έρευνα για βίντεο με το βασανισμό του Σαάντι Καντάφι

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ζήτησε σήμερα να αρχίσει έρευνα μετά την δημοσιοποίηση, μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, ενός βίντεο στο οποίο καταγράφεται ο βασανισμός του Σαάντι Καντάφι, ενός από τους γιους του ανατραπέντος δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, στη φυλακή όπου κρατείται στην Τρίπολη.

«Οι λιβυκές
αρχές που είναι υπεύθυνες για τη φυλακή αλ Χάντμπα στην Τρίπολη πρέπει αμέσως να διεξαγάγουν έρευνα για την καταγγελθείσα κακομεταχείριση κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του Σαάντι Καντάφι», αναφέρει η HRW σε μια ανακοίνωσή της.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε επίσης να τεθούν σε διαθεσιμότητα «οι φρουροί και άλλα πρόσωπα τα οποία πιθανόν ενέχονται» στην κακομεταχείριση αυτή και εκφράζει τις «σοβαρές ανησυχίες» της για τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιούνται.

Το βίντεο διάρκειας 9', άγνωστης προέλευσης, δημοσιεύθηκε αρχικά από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Clearnews και σε αυτό καταγράφεται μια ανάκριση του Σαάντι Καντάφι, κατά τη διάρκεια της οποίας ταπεινώνεται και δέχεται χτυπήματα στο πρόσωπο.

Διακρίνονται επίσης δεσμοφύλακες, ορισμένοι από τους οποίους είναι ένστολοι, να δένουν τα μάτια του κρατουμένου πριν τον αναγκάσουν να ξαπλώσει και αρχίσουν να τον χτυπούν στα πέλματα των ποδιών.

Στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Τρίπολης ανέφερε ότι ήδη έχει αρχίσει έρευνα για την υπόθεση.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι άρχισε έρευνα για την ταυτοποίηση των φρουρών που εικονίζονται στο βίντεο και την «ανάληψη των προβλεπόμενων νομικών ενεργειών εναντίον τους».

Μετά την έκδοσή του από τον Νίγηρα στη Λιβύη τον Μάρτιο του 2014, ο Σαάντι Καντάφι αντιμετώπισε δίωξη για την καταγγελθείσα εμπλοκή του στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του 2011. Επίσης κατηγορήθηκε για τη δολοφονία, το 2005, ενός πρώην προπονητή της αλ Ιτιχάντ, μιας ποδοσφαιρικής ομάδας της Τρίπολης.

Ο Σαάντι Καντάφι και άλλοι αξιωματούχοι του προηγούμενου καθεστώτος κρατούνται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας αλ Χάντμπα, μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας. Στο κτιριακό συγκρότημα της φυλακής αυτής υπάρχει επίσης ένα δικαστήριο, όπου διεξάγονται οι δίκες πολλών πρώην αξιωματούχων.

Αφότου άρχισε να λειτουργεί μετά την εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, τελεί υπό τον έλεγχο μιας δύναμης που διοικεί ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Χάλεντ αλ Σερίφ, πρώην τζιχαντιστής και σύμμαχος της οργάνωσης-ομπρέλας Φατζρ Λίμπια («Αυγή της Λιβύης»).

Η οργάνωση αυτή, ένας συνασπισμός ισλαμικών ένοπλων οργανώσεων, κατέλαβε την πρωτεύουσα της Τρίπολης το καλοκαίρι του 2014 και εγκατέστησε μια παράλληλη βουλή και μια παράλληλη κυβέρνηση. Οι αρχές οι οποίες αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα αναγκάστηκαν να εξοριστούν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο με τον Σαάντι Καντάφι έγινε μερικές ημέρες μετά την καταδίκη σε θάνατο του Σάιφ αλ Ισλάμ, ακόμη ενός γιου του Καντάφι, καθώς και οκτώ πρώην κορυφαίων στελεχών του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων του τελευταίου πρωθυπουργού του Καντάφι, του Μπαγκντάντι αλ Μαχμούντι, αλλά και του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του, του Αμπντάλα αλ Σενούσι.

Η καταδίκη του Σάιφ αλ Ισλάμ σε θάνατο αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα ερήμην, αφού τον κρατάει από το 2011 μια οργάνωση πρώην ανταρτών στη Ζιντάν, μια περιοχή της δυτικής Λιβύης που είναι πέραν του ελέγχου της κυβέρνησης της Τρίπολης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Αναζητήσεις
αλ σααντι κανταφι
Τυχαία Θέματα