Επιστρέφει το αγροτικό

Προϋπόθεση για να λάβουν ειδικότητα οι νέοι γιατροί θα είναι η πραγματοποίηση του γνωστού αγροτικού, αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από την ιατρική σχολή και όχι όποτε επιθυμούν, σύμφωνα με τροπολογία που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας στην Έλενα Μπρέγιαννη, στόχος είναι η στελέχωση όλων των περιφερειακών κέντρων υγείας, καθώς σήμερα από τα 1900 κέντρα, τα 800 είναι κενά από γιατρούς.

Ο κ. Γρηγοράκος προανήγγειλε ότι επόμενος
στόχος είναι η αλλαγή του συστήματος κρίσης των γιατρών στις 15 ημέρες από τα 2 χρόνια που είναι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η υπηρεσία υπαίθρου για τους γιατρούς είναι υποχρεωτική μόνο στα χαρτιά, καθώς δεν προσδιορίζεται ο χρόνος πραγματοποίησης της.

Έτσι, οι περισσότεροι γιατροί αιτούνται ένταξης σε εκπαίδευση για απόκτηση ειδικότητας και ξεκινούν το «αγροτικό» τους. Σε περίπτωση που στο μεταξύ εγκριθεί η αίτησή τους για ειδικότητα, διακόπτουν το «αγροτικό» και το συνεχίζουν μετά την εκπαίδευση. Ωστόσο, με το καθεστώς αυτό οι γιατροί φτάνουν σε ηλικίες στις οποίες δεν είναι εύκολο να συμπληρώσουν την οφειλόμενη υπηρεσία υπαίθρου, με αποτέλεσμα οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας με αποφάσεις τους να τους απαλλάσσουν τελικά από το «αγροτικό».

Από την τροπολογία εξαιρούνται όσοι έχουν αποφοιτήσει από τις Ιατρικές Σχολές κατά την περίοδο 2000-2001.

Τέλος, το αγροτικό θα αφορά και όσους έχουν κάνει ειδικότητα στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Ελλάδα για να εργασθούν.
Keywords
Τυχαία Θέματα