Εντατική η εποπτεία στην αγορά

Διακόσια ογδόντα πρόστιμα επιβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2015 (01.01 έως και 06.04) σε 2.178 ελέγχους που πραγματοποίησε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή ενώ κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν προϊόντα παράνομης απομίμησης.

Αυτό γνωστοποίησε σήμερα η γενική γραμματεία δηλώνοντας ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα παραπλάνησης και κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών, αφενός, και αφετέρου να εξασφαλιστεί ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Οι ελεγκτικές

υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες των Περιφερειών, σημειώνεται ότι προβαίνουν καθημερινά - και πιο εντατικά λόγω του Πάσχα - σε ελέγχους σε σουπερ μάρκετ, καταστήματα, σφαγεία, χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, κεντρικές και δημοτικές αγορές, λαϊκές αγορές, αποθήκες, κυλικεία κλπ., με σκοπό την προστασία του καταναλωτή και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Στο μεταξύ, εν όψει της γιορτής του Πάσχα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Εμπορίου (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ΣΕΛΠΕ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδας, Ένωση Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής «Οι Ταξιάρχες», παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών) και επισκέφθηκε την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Ρέντη), την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, και τις Κεντρικές Αγορές λιανικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Βαρβάκειος, Καπάνι), προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και τα δεδομένα της αγοράς.

Σύμφωνα με τους φορείς με τους οποίους συνομίλησε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα, στην αγορά υπάρχει επάρκεια προϊόντων, ενώ οι τιμές θα κινηθούν μεσοσταθμικά στα περσινά επίπεδα, με αποκλίσεις συγκυριακές σε ορισμένα είδη λόγω της ημερομηνίας του φετινού Πάσχα, του παρατεταμένου χειμώνα, αλλά και των ασθενειών που έπληξαν την κτηνοτροφία.

Η γενική γραμματεία συνιστά στους καταναλωτές :

- Να προγραμματίσουν έγκαιρα τις αγορές τους, προκειμένου να έχουν δυνατότητα επιλογών ως προς την τιμή και την ποιότητα των προϊόντων

- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε προμηθευτές που διαφημίζουν την πώληση προϊόντων σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Οι συγκεκριμένοι πρέπει να διαθέτουν εύλογες ποσότητες για εύλογο διάστημα, διαφορετικά οφείλουν να ενημερώνουν εκ των προτέρων τους καταναλωτές.

Εφιστάται, επίσης, η προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω:

- Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να φέρουν την ωοειδή σφραγίδα σήμανσης καταλληλότητας.

- Τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».

- Τα σφάγια Κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με ένδειξη χώρας προέλευσης.

- Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες φέρουν υποχρεωτικά ωοειδή σφραγίδα χρώματος καφέ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης.

- Κατά την πώληση αμνοεριφίων πρέπει να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και να εξασφαλίζεται κατάλληλη θερμοκρασία στους χώρους συντήρησης. Γενικά όλα τα νωπά κρέατα πρέπει να βρίσκονται εντός ψυκτικών θαλάμων και να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5 °C.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δέχεται καταγγελίες καταναλωτών στη Γραμμή Καταναλωτή 1520, και στην ιστοσελίδα www.1520.gov.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα