Ενδεχόμενο τρίτου πακέτου για την Ελλάδα

Το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου άνω των 30 δισ. ευρω, για την Ελλάδα εξετάζουν από το Σεπτέμβριο του 2014 οι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβερνήσεις της ευρωζώνης ,δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος σε Γερμανικό πρακτορείο, ( ΜΝΙ.) Υπήρχε «συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε χρειαστεί ένα τρίτο

δάνειο» αναφέρει προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Παράλληλα, τονίζει ότι η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να αλλάξει, ενώ κάνει λόγο για πολλούς που δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις της Αθήνας. Σήμερα στη Μπούντεσμπανκ η ψηφοφορία για την επικύρωση της πρόσφατης συμφωνίας των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για τη δίμηνη παράταση.

Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει πως μέσα στο επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών δεν θα υπάρξουν συζητήσεις περί ελάφρυνσης.

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου, τα ταμειακά ελλείμματα, καθώς το επόμενο διάστημα υπάρχουν δανειακές υποχρεώσεις. Την ύπαρξη ταμειακού προβλήματος σε ό,τι αφορά την δόση Μαρτίου για την αποπληρωμή του ΔΝΤ παραδέχτηκε ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. Προτείνει ενδεικτικά να δώσει η ΕΚΤ τα 2 δισ. ευρώ, που οφείλει από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στο mega τόνισε πως αν δεν συγκεντρωθεί το ποσό των 1,4 δις ευρω για την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών».
Το πρόβλημα επιβαρύνουν οι μεγάλες εκροές καταθέσεων, καθώς το δίμηνο Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου έφτασαν τα 18 δις ευρω με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα να τονίζει ότι απαιτείται συντονισμένη εθνική προσπάθεια και άμεση εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για το ελληνικό ζήτημα ενημέρωσε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η ενημέρωση στηρίχθηκε στο περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε η κ. Λαγκάρντ προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, με την οποία διατύπωνε την άποψη ότι ο ελληνικός κατάλογος (των μεταρρυθμίσεων) είναι «επαρκώς περιεκτικός», και «δεν είναι ευρύτερα αρκετά συγκεκριμένος».
Ωστόσο από πλευράς του Ταμείου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη τοποθέτηση.
“Το επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα” , τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλεξης Τσιπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα