Ελεύθερη πρόσβαση των μουσουλμάνων στην Πλατεία Τζαμιών

Οι μουσουλμάνοι θα έχουν σήμερα ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς κανένα περιορισμό ηλικίας, στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για τη μεγάλη εβδομαδιαία προσευχή, για πρώτη φορά εδώ και καιρό, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.Η άρση κάθε περιορισμού αποφασίζεται μετά τη συνάντηση χθες στην Ιορδανία μεταξύ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την οποία ανελήφθησαν «σταθερές δεσμεύσεις» προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η

Ανατολική Ιερουσαλήμ, η παλαιστινιακή πλευρά της πόλης που καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε στο Ισραήλ, πλήττεται από σφοδρές εντάσεις. Το καθεστώς που διέπει την Πλατεία των Τζαμιών είναι καταλυτικό για την οργή των Παλαιστινίων, την οποία προκαλούν πολλοί παράγοντες.

Η πλατεία και το τέμενος Αλ-Ακσα που βρίσκονται εκεί αποτελούν τον τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Είναι επίσης ο ιερότερος τόπος του Ιουδαϊσμού.

Οι Παλαιστίνιοι και οι μουσουλμάνοι ανησυχούν για τις όλο και πιο πιεστικές αξιώσεις εξτρεμιστικής εβραϊκής μειονότητας που διεκδικεί το δικαίωμα της προσευχής στην πλατεία. Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται μήπως ο Νετανιάχου ενδώσει στις πιέσεις, αν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει επαναλάβει ότι ουδεμία πρόθεση έχει να αλλάξει το καθεστώς που διέπει την πλατεία αυτή.

Ο χώρος αυτός αποτελεί σημείο συχνών συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και ισραηλινούς αστυνομικούς, οι οποίοι ελέγχουν τις προσβάσεις στην πλατεία και εισέρχονται σε αυτήν για να αποκαταστήσουν την τάξη. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι η κατ΄επανάληψη εισχώρηση της αστυνομίας, η είσοδος αστυνομικών στο ιερό τέμενος Αλ Ακσα, οι τακτικοί περιορισμοί στην ηλικία των προσκυνητών, βάσει των οποίων αποκλείονται οι πιο νέοι, ακόμη και το πλήρες κλείσιμο της Πλατείας στις 30 Οκτωβρίου (για πρώτη φορά εδώ και χρόνια) συνιστούν επανειλημμένες βεβηλώσεις από την ισραηλινή αστυνομία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα