Εκτός Ακαδημίας ο Μυταράς

Οι λόγοι υγείας που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ο Δημήτρης Μυταράς, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, με διεθνή καταξίωση, είναι η αιτία της διαγραφής του από μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο μεγάλος Έλληνας εικαστικός δεν μπορούσε να έχει την απαιτούμενη παρουσία στην Ακαδημία Αθηνών κι όπως ορίζει ο εσωτερικός κανονισμός της, αν κάποιο μέλος απουσιάζει συνεχώς, για μεγάλο χρονικό διάστημα, άνευ αδείας ή ειδικής

εντολής της κυβέρνησης, θεωρείται πως έχει παραιτηθεί.

Ωστόσο, όπως είπε ο Δημήτρης Μυταράς, στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου, ο ίδιος έστειλε περίπου τέσσερις επιστολές προς την Ακαδημία Αθηνών με τα δικαιολογητικά της ασθένειάς του, χωρίς να λάβει καμία απάντηση.

«Όταν κάποιος δεν πηγαίνει στην Ακαδημία για ένα διάστημα τότε διαγράφεται, καθώς θεωρείται πως παραιτείται. Η διαφορά εδώ, είναι ότι εγώ δεν μπορούσα να έχω παρουσία, διότι είχα πάθει οπτική νευροπάθεια και είχα και μεγάλο ψυχικό άγχος. Ε, λοιπόν ενώ έστειλα στην Ακαδημία περίπου τέσσερις φορές τις εξετάσεις που είχα κάνει στη Σουηδία, όπου και βρισκόμουν, μου έκοψαν και τον μισθό, επέστρεψα χρήματα και ξαφνικά διεκόπησαν όλα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μυταράς εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος και από το γεγονός ότι, δεν αναφέρθηκε ούτε καν στην Επετηρίδα και διερωτήθηκε: «καλά ούτε στην Επετηρίδα;» για να προσθέσει «και λέω επίσης, εντάξει, λόγω αδυναμίας, ήμουν ανενεργός και δεν μπορούσα να πάω. Είχα δικαιολογήσει το θέμα όμως και δεν έλαβα καμία απάντηση.

Στην ερώτηση εάν ήταν το ηθικό μέρος του ζητήματος που τον πίκρανε ο μεγάλος εικαστικός απάντησε καταφατικά.

Είχε εκλεγεί μέλος της Ακαδημίας Αθηνών τον Μάρτιο του 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα