Εκδηλώσεις μνήμης

Εκδηλώσεις στη μνήμη των πρώτων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», διοργανώνονται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.
Οι εκδηλώσεις
διοργανώνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα, την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Στις 5 το απόγευμα, εγκαινιάζεται στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης η έκθεση με τίτλο «Θεσσαλονίκη: το άνθος των Βαλκανίων» με την επιμέλεια του ιδρύματος Yad Vashem και με την υποστήριξη της Καναδικής Πρεσβείας.

Το Σάββατο στις 11.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί πορεία ανάμεσα σε δύο συμβολικά σημεία μαρτυρίου των εβραίων της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας, στην οποία άρχισαν τα αντιεβραϊκά μέτρα τον Ιούλιο του 1942 και προορισμό τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, αφετηρία των εκτοπίσεων. Στις 8.30 το βράδυ, θα δοθεί συναυλία Σεφαραδίτικης μουσικής (λαντίνο) «The Jewish Soul», με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις 15 Μαρτίου αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη η πρώτη αποστολή με περισσότερους από 2000 εβραίους, ωστόσο νωρίτερα, οι Γερμανοί είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 48.000 Θεσσαλονικείς εβραίους σε γκέτο. Από εκεί οργάνωσαν τις αποστολές με 2.000 ανθρώπους η καθεμία κι ως τον Αύγουστο του 1943 είχε ολοκληρωθεί η εκκένωση της πόλης.

Πρόκειται για οικογένειες που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη προερχόμενες από την Ισπανία, απ' όπου εκδιώχθηκαν από τα τέλη του 15ου αιώνα.

Από τους 48 χιλιάδες εβραίους της Θεσσαλονίκης χάθηκαν οι 46 χιλιάδες. Επέστρεψαν χίλιοι άνθρωποι από τα στρατόπεδα, ενώ οι άλλοι χίλιοι δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Από αυτούς πολλοί συμμετείχαν στην Αντίσταση, άλλοι κρύφτηκαν μαζί με ολόκληρες τις οικογένειές τους, ενώ άλλοι έκρυψαν τα παιδιά τους είτε σε άλλες ελληνικές οικογένειες, είτε σε μοναστήρια. Αυτά τα παιδιά είναι γνωστά με τον όρο τα «κρυμμένα παιδιά της Κατοχής».

«Είναι μια θλιβερή επέτειος κι είναι σημαντικό που φέτος τη θυμήθηκε περισσότερος κόσμος από τις προηγούμενες χρονιές», δήλωσε η ιστορικός, καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και συγγραφέας Οντέτ Βαρών Βασάρ.

«Η μνήμη του Ολοκαυτώματος, ή της Γενοκτονίας των εβραίων, καθώς ο όρος ολοκαύτωμα εμφανίστηκε πολλά χρόνια αργότερα, έχει τη δική της ιστορία», δήλωσε η κ. Βαρών Βασάρ, μιλώντας χθες στην εκπομπή του Τάκη Καμπύλη «Εννέα με Δέκα» που πραγματοποίησε αφιέρωμα με αφορμή τη μαύρη επέτειο.

«Ο κόσμος ξεχνάει και δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς έχει γίνει στο Ολοκαύτωμα. Έγινε στους Εβραίους αλλά αύριο μπορεί να γίνει και στους ίδιους» τόνισε ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.
Keywords
Τυχαία Θέματα