Διέθεσε 82,6 δισ. ευρώ στην πρώτη φάση των TLTRO

Το ποσό των 82,6 δισ. ευρώ άντλησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην πρώτη εκ των 8 φάσεων των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO), που διενεργήθηκε σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι ελληνικές τράπεζες
συμμετείχαν στη διαδικασία με την Eurobank και την Alpha Bank να λαμβάνουν 1 δισ. ευρώ η καθεμία, από τα 1,7 δισ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα, που μπορούν να ζητήσουν συνολικά στις δύο πρώτες πράξεις. Η Εθνική, από την πλευρά της, έλαβε 500 εκατ. ευρώ από τα 1,55 δισ. ευρώ που "δικαιούται" στις δύο πράξεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η συμμετοχή της Τρ. Πειραιώς κινήθηκε αρκετά χαμηλότερα από τα ποσά που δικαιούται και τα οποία διαμορφώνονται στα 2,75 δισ. ευρώ.

Αθροιστικά, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορούν να λάβουν 7,15 δισ. ευρώ στις πράξεις Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, βάσει των επιλέξιμων ενεχύρων που διαθέτουν. Η επόμενη πράξη είναι προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου, με προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 20η Νοεμβρίου.

Πανευρωπαϊκά, το μέγεθος είναι χαμηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών που τοποθετούσαν την άντληση ρευστότητας από τις ευρωτράπεζες στα 100-150 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ ανέφερε ότι 255 τράπεζες έλαβαν συνολικά 82,6 δισ. ευρώ.

Η απόδοση των δανείων διαμορφώθηκε στο 0,15%, ήτοι κατά 0,10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι για την συμμετοχή των τραπεζών στην πράξη του Σεπτεμβρίου, ήταν απαραίτητη η εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 28 Αυγούστου. Συνολικά 382 οντότητες κρίθηκαν επιλέξιμες για χρηματοδότηση, οι οποίες εκπροσωπούν έμμεσα ή άμεσα 1.372 πιστωτικά ιδρύματα.

συμμετοχή στην πρώτη πράξη των TLTRO είναι απογοητευτική και θα ενισχύσει περαιτέρω τις αμφιβολίες για την σκοπιμότητα των προθέσεων της ΕΚΤ να αυξήσει τον ισολογισμό της κατά περίπου 1 τρισ. ευρώ", σχολιάζει ο αναλυτής της ING, Martin van Vliet, σύμφωνα με ξένα πρακτορεία. "Ίσως οι τράπεζες θέλουν πρώτα να δουν τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων και ABS της ΕΚΤ, οι οποίες θα γίνουν γνωστές τον επόμενο μήνα, πριν δεσμεύσουν τίτλους για ενέχυρα", προσθέτει.

Η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στην πρώτη φάση φθηνού δανεισμού της ΕΚΤ ήταν χαμηλή, αλλά οι τράπεζες θα έχουν και δεύτερη ευκαιρία τον Δεκέμβριο για να ζητήσουν φθηνή ρευστότητα, η οποία τους παραχωρείται με την προϋπόθεση ότι θα αυξήσουν τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις, αναφέρει το Reuters.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής μέσω της στήριξης του δανεισμού των τραπεζών στην πραγματική οικονομία.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε το πρόγραμμα των στοχυεμένων πράξεων μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης τον Ιούνιο, στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, και μείωση επιτοκίων.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα