Διαφωνούν οι πρυτάνεις

Διαφώνησαν οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ με την πρόταση του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, για τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων και των μετεγγραφών από τα ίδια τα ιδρύματα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην εισήγησή του ζήτησε από τα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα να δεχθούν να καθορίζουν τον αριθμό εισακτέων από

το επόμενο ή το μεθεπόμενο έτος, τονίζοντας πως ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας θα έχει πλέον μόνο την αρμοδιότητα να υπογράφει την τελική απόφαση, η οποία θα λαμβάνεται από τα Ιδρύματα σε άμεση συνεργασία με την Αρχή της Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τόσο οι πρυτάνεις όσο και οι πρόεδροι των ΤΕΙ ανέφεραν ότι μία τέτοια αρμοδιότητα πρέπει να είναι σε άρρηκτη σύνδεση με τους πόρους και οικονομικές δυνατότητες, αλλά και το προσωπικό που έχουν τα ιδρύματα, ενώ αντιπρότειναν ο αριθμός των εισακτέων να καθορίζεται σε βάθος τετραετίας, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία.

«Για το θέμα του καθορισμού του αριθμού των εισαγόμενων στα πανεπιστήμια, η Σύνοδος θεωρεί, ότι είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διαρκείας, καθώς ο αριθμός των εισαγόμενων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού», τόνισε χαρακτηριστικά ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος.

«Από τις θέσεις που διατυπώσατε καταλαβαίνω, ότι αποφεύγετε την αρμοδιότητα. Λέτε ναι στην αναβολή του θέματος. Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις με γνώμονα την πραγματικότητα. Ακούμε αιτιάσεις και μομφές για τον αριθμό των φοιτητών. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ευρυθμία της λειτουργίας των ΑΕΙ. Είναι και άλλα. Άγχος, όνειρα των παιδιών. Πρέπει να τα συνυπολογίσετε. Πείτε καθαρά εάν δεν θέλετε να αναλάβετε την αρμοδιότητα σε αυτές τις συνθήκες», σημείωσε από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας στους πρυτάνεις, ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο πως θα επιμείνει.

Να σημειωθεί πως αύριο Τρίτη αναμένεται να συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας στο νομοσχέδιο για την Έρευνα και την Τεχνολογία, για θέματα λυκείου αλλά και της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτάνεις τονίζουν πως αν δεν ολοκληρωθεί ο διάλογος και δεν ενταχθεί ως τροπολογία το θέμα του αριθμού των εισακτέων στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή (το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον Δεκέμβριο, με την διαβούλευση να ολοκληρώνεται γύρω στις 15 του ίδιου μήνα) θα ζητήσουν να βγει απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, βάσει της οποίας θα καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από τα όργανά του και όχι από το υπουργείο Παιδείας.

Ισίδωρος Ρούσσος

Keywords
Τυχαία Θέματα