Σημαντικά βήματα για την Ελλάδα

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, επανέλαβε ότι η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα και ότι επανακτά την εμπιστοσύνη για τις προοπτικές της χώρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημοσιονομική προσαρμογή και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην χθεσινή απόφαση του Διοικητικού

Συμβουλίου του Ταμείου για την εκταμίευση 3,24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας έμφαση επίσης στις αποφάσεις των Ευρωπαίων να δοθεί επιπρόσθετος χρόνος για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί να κατηγορήσει κανένα για τυχόν λάθη του παρελθόντος στο ελληνικό πρόγραμμα. "Δεν θέλω να ξαναγράψω την ιστορία" είπε χαρακτηριστικά στην ερώτηση για λάθη που έχουν γίνει, σημειώνοντας ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το μέλλον και ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού να έχουν αντίκρισμα.

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να μπορέσουν οι δανειστές της χώρας να κρίνουν εάν η Ελλάδα έχει τηρήσει τα μέτρα και τις νέες δεσμεύσεις της, καλώντας παράλληλα τους ηγέτες της ευρωζώνης να μην υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

Όσον αφορά ειδικότερα την στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα, τόνισε ότι παράτειναν τη χρονική διάρκεια για την αποπληρωμή των δανείων τους, έχουν μειώσει τα επιτόκια των διμερών δανείων, ενώ θα μελετήσουν, αν χρειαστεί, τη λήψη πρόσθετων μέτρων υπό όρους για την παροχή κι άλλης βοήθειας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ξανά ότι βασική προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Τέλος, για τη γενικότερη διεθνή οικονομική κατάσταση, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις χωρών που απέτρεψαν οικονομική κατάρρευση δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν τώρα που διαφαίνεται «μικρή ανάκαμψη», όπως είπε, αλλά να συνεχίσουν την πολιτική που εφαρμόζουν ώστε να αποφευχθεί υποτροπή και επιδείνωση της αβεβαιότητας.

«Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι πολιτικές ώστε να σταματήσει η αβεβαιότητα», είπε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Λαγκάρντ κάλεσε τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής να μην καθησυχάσουν τώρα που «διαφαίνεται μια μικρή ανάκαμψη» μετά τη σοβαρή δημοσιονομική κρίση. «Δεν είναι καιρός για χαλάρωση. Θα πρέπει να αποφύγουμε την υποτροπή», τόνισε.

Φέρνοντας ένα παράδειγμα των δράσεων που απαιτείται να γίνουν, η Λαγκάρντ είπε ότι η Πορτογαλία χρειάζεται περισσότερη δημοσιονομική εξυγίανση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα