Δεύτερη αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Τρίπολης

Νέα αεροπορική επιδρομή έπληξε σήμερα το τελευταίο εν λειτουργία αεροδρόμιο της Τρίπολης για δεύτερη συνεχή ημέρα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, καθώς κλιμακώνεται η μάχη για την εξουσία στην πλούσια σε πετρέλαιο αφρικανική χώρα. Τρία χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη μαστίζεται από τη δράση

αντίπαλων οργανώσεων, μια από τις οποίες, η Φατζρ Λίμπια-συνασπισμός πολιτοφυλακών από τη δυτική Λιβύη-εξεδίωξε τις αντίπαλες πολιτοφυλακές της πόλης Ζιντάν και συγκρότησε παράλληλη κυβέρνηση στην Τρίπολη μετά την κατάληψη της πόλης έπειτα από μάχες το καλοκαίρι.

Ένοπλη οργάνωση πιστή στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία έχει μεταφερθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέλαβε την ευθύνη για τις αεροπορικές επιδρομές. "Βομβαρδίσαμε το αεροδρόμιο για δεύτερη φορά", δήλωσε ο Σάκερ αλ-Τζουρούσι, επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων της οργάνωσης, που τελεί υπό τον έλεγχο του πρώην στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Χάφταρ έχει χρησιμοποιήσει πολεμικά αεροσκάφη του για επιθέσεις εναντίον στόχων κυρίως στην ανατολική πόλη της Βεγγάζης, αλλά πρόσφατα και στη δυτική Λιβύη. Οι δυνάμεις του αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης έχει χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από αντιπάλους τους.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου δήλωσε ότι οι εμπορικές πτήσεις προς το αεροδρόμιο διακόπηκαν εξαιτίας της βίας.

Σύμφωνα με τη νέα κυβέρνηση στην Τρίπολη, αρκετά σπίτια επλήγησαν κατά τη χθεσινή αεροπορική επιδρομή αλλά δεν αναφέρθηκαν ζημιές από τη δεύτερη επίθεση σήμερα το πρωί.

Ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ αλ-Θίνι έχασε τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Λιβύης, τον Αύγουστο, όταν οι πολιτοφύλακες της Φατζρ Λίμπια, με διασυνδέσεις με τη δυτική πόλη Μισράτα, κατέλαβαν την πόλη και συγκρότησαν κυβέρνηση και κοινοβούλιο.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Τρίπολης καταστράφηκε από τις μάχες μεταξύ πολιτοφυλακών το καλοκαίρι και παραμένει κλειστό από τον Ιούλιο, με συνέπεια πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας να πραγματοποιούνται από το αεροδρόμιο Μιτίγκα, στρατιωτική βάση που τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Φατζρ Λίμπια, το οποίο βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της πόλης. Μόνο οι δύο λιβυκές αεροπορικές εταιρίες χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο αυτό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα