Crystal meth... η «κοκαΐνη των φτωχών»

Το crystal meth είναι μια ναρκωτική ουσία που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στους χρήστες, επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες αλλά και χρήστες, σύμφωνα με έρευνα του ΑΘΗΝΑ 9.84 για τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης ουσίας. Κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 25 χρόνια. Στην Ελλάδα είναι γνωστή ως ice,
meth, sise και sisa. Είναι διεγερτική και την αποκαλούν ως "κοκαΐνη των φτωχών". Τα τελευταία δύο χρόνια η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη ή αλλιώς crystal meth διακινείται ευρέως στις πιάτσες των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, και κυρίως στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια.
Ο λόγος της αύξησης της δημοφιλίας του συγκεκριμένου ναρκωτικού είναι το μικρό κόστος, η τιμή της ξεκινάει μόλις από πέντε ευρώ, η εύκολη πρόσβαση, καθώς διακινείται ευρέως και μέσω του διαδικτύου, αλλά και ο σχετικά εύκολος τρόπος παρασκευής σε υποτυπώδη παράνομα παρασκευαστήρια που υπάρχουν και στη χώρα μας. Πρόκειται για αμφιταμινούχο συνθετικό ναρκωτικό, κάτι σαν το χάπι έκστασι, που δυστυχώς έχει θύματα και νέους, μιας και θεωρείται ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό ή ναρκωτικό της διασκέδασης και του Σαββατοκύριακου.

Στο πλαίσιο της έρευνας του Αθήνα 9,84 για το "crystal meth", που ετοίμασαν οι δημοσιογράφοι Ελευθερία Κουμάντου, Στέλλα Παπαμιχαήλ και Καλλιόπη Ασλανίδου και παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη "Αθήνα Σήμερα" κατέθεσαν τις απόψεις τους οι:

Πριναράκης Επαμεινώνδας: Υπεύθυνος Μονάδας Πρόσβασης ΚΕΘΕΑ  «Είναι διεγερτική και όχι κατασταλτική ουσία. Δημιουργεί ψευδαίσθηση ευεξίας. Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα.  Σωματικά και ψυχολογικά. Παρενέργειες: Κόβει την όρεξη, προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα, εμμονές, θυμό, αϋπνία έως και δύο εβδομάδες. Βίαιη συμπεριφορά και αυτοκτονικές τάσεις. Το προφίλ των χρηστών είναι ακόμη και όσοι κάνουν χρήση ηρωίνης ή οπιοειδών. Παίρνουν πολλοί που παρακολουθούν τα προγράμματα μεθαδόνης γιατί δεν ανιχνεύεται στα ούρα. Έχει υπάρξει μεταστροφή της χρήσης σε σχέση με την κρίση. Ζώντας στην ύφεση που φέρνει κατάθλιψη οι χρήστες αντιδρούν χρησιμοποιώντας διεγερτικές ουσίες. Και στο παρελθόν υπήρχαν αμφιταμινούχα, τώρα όμως γίνεται εντονότερη χρήση. Η παρασκευή ουσιών γίνεται με αυτοσχέδια υλικά που υπάρχουν στο εμπόριο και είναι εξαιρετικά τοξικά. Είναι εύφλεκτα υλικά που προκαλούν ακόμη και εκρήξεις ή  πυρκαγιές. Εδώ και ένα χρόνο γίνεται τακτική χρήση.

Μανίνα Τερζίδου: Επιστημονική Υπεύθυνη Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για Ναρκωτικά«Πρόκειται για αμφιταμινούχα συνθετικά ναρκωτικά, που ξεκίνησαν με το έκστασι. Είναι διεγερτικά αλλά και παραισθησιογόνα. Η crystal meth είναι πολύ ισχυρή, πολύ εθιστική πιο πολύ από την κοκαΐνη. Δημιουργείται από ίζημα από υγρά μπαταριών μαζί με εφεδρίνη και αιθανόλη. Υπάρχει πληροφορία για ευρεία χρήση στην Ελλάδα και Ευρώπη. Έχουν αναφερθεί και θάνατοι αλλά και αρκετές παρενέργειες. Πιο εθιστική και από χάπι έκστασι. Παρασκευάζεται εδώ, καθώς είναι εύκολο και οικονομικό να π
Keywords
Αναζητήσεις
κρυσταλλικη μεθ, κρισταλ μεθ
Τυχαία Θέματα