«Χρησιμοποιούν τον Σέσελι για να τιμωρήσουν τη Σερβία»

Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Βόισλαβ Σέσελι κατάφερε να γίνει και πάλι πρωτοσέλιδο θέμα στον Τύπο του Βελιγραδίου, μετά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) να δοθεί εντολή για επιστροφή του στη φυλακή.

Στα περισσότερα δημοσιεύματα διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η Δύση, με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να βλάψει τη Σερβία, την κυβέρνησή της και τον πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το μήνυμα αυτό αποστέλλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Σερβίας,

σε άρθρο του με τίτλο "Χρησιμοποιούν τον Σέσελι για να μας τιμωρήσουν" στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Πολίτικα" του Βελιγραδίου.

Άλλες εφημερίδες προβάλλουν το ίδιο θέμα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, με τίτλους: "Η Δύση σπάει τη σπονδυλική στήλη του Βούτσιτς", "Ζητούν τον Σέσελι, ρίχνουν τον Βούτσιτς" "Βρώμικο παιχνίδι της Χάγης: Η Δύση ωθεί τον Βούτσιτς να συλλάβει τον Σέσελι", "Η Δύση προκαλεί χάος και ρίχνει τον Βούτσιτς με τον Σέσελι".

"Παγίδα της Δύσης στον Βούτσιτς: Η Χάγη ζητά τον Σέσελι" είναι ο τίτλος της εφημερίδας "Βέτσερνιε Νόβοστι" και η εφημερίδα "Μπλιτς" χαρακτηρίζει το ζήτημα με τον αρχηγό του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) ως ένα ακόμη πολιτικό σόου: "Ξεκινά νέο ριάλιτι: Πώς θα συλληφθεί ο Σέσελι".

Η εφημερίδα "Ντάνας" αποτελεί εξαίρεση, καθώς φιλοξενεί εκτίμηση της πρώην διευθύντριας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Κέντρο Ανθρωπιστικού Δικαίου, Νάτασα Κάντιτς για την υπόθεση Σέσελι με τίτλο: "Θέατρο που η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει".

Ταυτόχρονα, όλες οι σερβικές εφημερίδες δημοσιεύουν και το μήνυμα του Σέσελι ότι δεν θα παραδοθεί οικειοθελώς και ότι από τους πρώην πολιτικούς και κομματικούς του συντρόφους, τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναμένει να τον συλλάβουν.

Στο άρθρο του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας εκτιμά ότι στην απόφαση του ICTY "δεν υπάρχει δίκαιο, δεν υπάρχει δικαιοσύνη και δεν υπάρχει, δυστυχώς, ούτε ο Βόισλαβ Σέσελι", αλλά "υπάρχουν μόνο λάθος προσπάθειες τιμωρίας της σερβικής κυβέρνησης".

"Φαίνεται ότι κάποιος, κάπου υπολόγισε λάθος ότι ο Βόισλαβ Σέσελι είναι παράγοντας, ο οποίος μπορεί να κλονίσει εμένα και τη σερβική κυβέρνηση, οπότε άρχισε να τον χρησιμοποιεί ως φόβητρο" τονίζει στο άρθρο του ο κ. Βούτσιτς και υπογραμμίζει ότι όποια απόφαση λάβει η κυβέρνησή του "δεν θα είναι ανήθικη, όπως όλες οι πολιτικές αποφάσεις του ICTY, αλλά θα έχει μόνο έναν στόχο - τη διαφύλαξη της σταθερότητας στη Σερβία".

"Εμείς σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, μετά από όλα αυτά που βιώσαμε, έχουμε ανάγκη από πολιτική με ανοιχτά χαρτιά, σαφή και ξεκάθαρη και ακριβώς αυτή την πολιτική έχουμε σκοπό να ακολουθήσουμε. Είναι η ταυτότητά μας και μπορώ σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή να το αποδείξω χωρίς φόβο" σημειώνει ο κ. Βούτσιτς.

Στον ίδιο τόνο, ο υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Κοινωνικής Πρόνοιας και Θεμάτων Βετεράνων Πολέμου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της πολιτικής του Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκτίμησε ότι "η Χάγη εκμεταλλεύεται τον Σέσελι και τον χρησιμοποιεί ως μόνιμη απειλή και παράγοντα αποσταθεροποίησης της Σερβίας".

Ο κ. Βούλιν σε δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της Σερβίας RTS είπε ότι ήταν αναμενόμενο, όταν το ICTY τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου αποφυλάκισε τον αρχηγό των Σέρβων Ριζοσπαστών να ζητήσει την επιστροφή στη φυλακή και πρόσθεσε ότι ελπίζει "να αποφευχθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο στη Σερβία - αναταραχές και αιματοχυσία στους δρόμους".

Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ της Σερβίας επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να παραδοθεί, ανεξάρτητα από την απόφαση του ICTY.

"Αν με ρωτάτε πώς φθάσαμε στην εν λόγω απόφαση, νομίζω ότι είναι αίτημα του καθεστώτος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) στο Βελιγράδι, των Τόμισλαβ Νίκολιτς και Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επειδή ξαφνικά ανέβηκαν τα ποσοστά του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Θα δούμε πώς θα φαίνεται, όταν θα με συλλαμβάνουν οι στενότεροι συνεργάτες μου σε όλα τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία μου αποδίδονται" δήλωσε ο αρχηγός του SRS στον τηλεοπτικό σταθμό N1 αναφερόμενος στο κόμμα του, το οποίο στις τελευταίες εκλογές δεν εισήλθε στη Βουλή.

Το Συμβούλιο Εφετών του ICTY ζήτησε χθες από το δικαστικό συμβούλιο του ICTY να ανακαλέσει την απόφαση για την προσωρινή αποφυλάκιση του Βόισλαβ Σέσελι και να του δώσει εντολή να επιστρέψει στη φυλακή Σεβενίνγκεν.

Ο Σέσελι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία, στη Βοσνία και στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας δικάζεται εδώ και 12 χρόνια στο ICTY και λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος στις 12 Νοεμβρίου του 2014.

Από τότε συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της Σερβίας, μιλά σε συγκεντρώσεις του SRS και οργανώνει διαμαρτυρίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα