Δρακόντεια μέτρα για τη δίκη της Χ.Α.

Αρχίζει τη σήμερα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής. Συγκέντρωση μελών της Χρυσής Αυγής αυτήν την ώρα στη συμβολή των οδών Σολωμού και Γρηγορίου Λαμπράκη. Κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα παραμείνουν τα σχολεία του Κορυδαλλού, ενώ θα πραγματοποιηθούν από τις 8 το πρωί

πέντε διαφορετικές συγκεντρώσεις.. Κλειστή από το βράδυ της Κυριακής η οδός Σολωμού και οι δρόμοι περιμετρικά του σωφρονιστικού καταστήματος. Σε ισχύ αυξημένα αστυνομικά μέτρα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο εδώλιο θα καθίσουν 69 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ελένη Ζαρούλια, Ηλίας Κασιδιάρης και Χρήστος Παππάς. Το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καλείται να αποφανθεί μεταξύ άλλων αν η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση που έχει στόχο τη διάπραξη εγκλημάτων κατά ζωής και αν η βουλευτική της ομάδα είχε διευθυντική θέση σε αυτή την οργάνωση και εισήλθε στο κοινοβούλιο κάτω από το μανδύα πολιτικού κόμματος.

Η δίκη θεωρείται "ακραία από πλευράς μεγέθους", αφού υπολογίζεται ότι μαζί με τους 69 κατηγορούμενους, θα βρίσκονται και οι περισσότεροι από 100 συνήγοροι υπεράσπισης. Σε αυτούς τους αριθμούς, πρέπει να προστεθούν οι περίπου 130 μάρτυρες αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ελληνικά και ξένα.

Η δίκη, εφόσον ξεκινήσει, αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο, ενώ αποτελεί ακόμη ζητούμενο αν η μικρών διαστάσεων αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μίας τέτοιας διαδικασίας.

Οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι κατηγορούμενοι σε αυτές είναι:

* Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.

Κατηγορούμενοςγια την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας, δραστηριότητα την οποία ο ίδιος εμφανίζει ως «απλή υποστήριξη στο κόμμα».

Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας.

Κατηγορούμενοιγια απλή συνέργεια στην δολοφονία οι: Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας - πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις12 Ιουνίου 2012, με κατηγορουμένους για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ τους: Αναστάσιο Πανταζή - πυρηνάρχη Περάματος, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Δημήτριο Αγριογιάννη, Θωμά Μαριά και Μάρκο Ευγενικό.

*Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες. Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ οι: Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος-Αντώνιος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός.

Τοογκωδέστατο υλικό που τίθεται στην κρίση των δικαστών περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, κατασχεθέντα ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων που καταγράφηκαν με εντολή του εισαγγελέα μετά τη δολοφονίαΦύσσα, όσο και πολλές άλλες πριν το έγκλημα στο Κερατσίνι που θα κριθείαν θα αξιολογηθεί ποινικά.

Μεταξύάλλων υποθέσεων που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο είναι η δικογραφία για τη βίαια επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013. Κατηγορούμενοι είναι τα στελέχη της οργάνωσης του νομού Λασιθίου: Σάββας Γαροφαλλάκης, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Γιώργος Πετράκης και Εμμανουήλ Ψυλλάκης. Με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι πέντε κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν για την εμπρηστική επίθεση σε βάρος των αλλοδαπών.

Στηδικογραφία περιγράφονται ακόμη ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της και οι υποθέσεις:

* Δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Ζαχζάτ Λουκμάν στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, για την οποία οι δύο δράστες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και στην παρούσα δίκη είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

*Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008, για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος, που λογοδοτούν τώρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ενώπιον των δικαστών θα λογοδοτήσουν επίσης κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και οι:

ΔιονύσηςΑγιοβλασίτης και Νικόλαος Αποστόλου, ο οποίος κατά το κατηγορητήριο έχει εμπλοκή σε υποθέσεις εκβίασης σε νυχτερινά καταστήματα. Επιπλέον, οΓιώργος Αποστολόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πρόσκαιρη ποινή κάθειρξης για την επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, ο Χρήστος Γαλανάκης, ο Γεώργιος Καλπιτζής, ο Θωμάς Μπαρέκας, η Νικολέτα Μπενέκη, αρραβωνιαστικιά, όπως η ίδια υποστήριξε απολογούμενη στις ανακρίτριες, του βουλευτή Ι. Λαγού, η οποία εργάζεται στο πολιτικό του γραφείο, ο Αντώνιος Μπολέτης, ο οποίος κατά την δικογραφία είχε δράση στην Κυψέλη και τον Άγιο Παντελεήμονα και εμπλέκεται σε εμπρησμό μπαρ ιδιοκτησίας υπηκόου Καμερούν στην Πλατεία Αμερικής, ο Νικόλαος Παπαβασιλείου και ο Γεώργιος Περρής, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για τον αναφερόμενο εμπρησμό του μπαρ, με την επιβαρυντική περίσταση της τέλεσης της πράξης από φυλετικό μίσος. Επίσης, η Βενετία Πόπορη, αστυνομικός, η Θεώνη Σκαρπέλη, σύζυγος του Γιώργου Πατέλη, η Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη. Στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμη, κατηγορούμενοι ωστόσογια πλημμελήματα, και οι

Μαργαρίτα Μικελάτου, σύζυγος του Γιώργου Ρουπακιά και Αναστάσιος Χιλιός.

Ηηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, όπως αναφέρεται στη δικογραφία -και ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος- είναι υπόλογη για τηνκατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Κάποιοι εκτων πρώην και νυν βουλευτών, που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι αντιμέτωποι και με άλλες κατηγορίες που αφορούν κυρίως παραβάσεις το νόμου περί όπλων.

Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθούν αύριο οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος,Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβαντίτης-Αβράμης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης.

Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Ν. Μιχαλολιάκος, Ηλ. Κασιδιάρης, Ι. Λαγός, Ν. Μίχος, του οποίου οι κατηγορίες αφορούν όπλα και πυρομαχικά, Στ. Μπούκουρας και Χρ. Παππάς. οοποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα