Απολογισμός της εν πλω διαμαρτυρίας

Ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι κατάφεραν να στείλουν το μήνυμα κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, δηλώνουν όσοι συμμετείχαν στην εν πλω διαμαρτυρία που οργάνωσε το συντονιστικό όργανο φορέων και συλλογικοτήτων από όλη την Κρήτη.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Χανιά, μέλη της αποστολής αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες του ταξιδιού
περιγράφοντας τι συνέβη κατά την παραμονή τους στα σκάφη και στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν και να προσεγγίσουν το πλοίο πάνω στο οποίο γίνεται η υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, ωστόσο, στο θαλάσσιο σημείο όπου έφτασαν, άφησαν δύο σημαδούρες με την ελληνική σημαία με τις οποίες οριοθέτησαν την παρουσία τους.

Παράλληλα, εξέφρασαν την άποψη ότι το πλοίο που αναζητούσαν «κρυβόταν», ενώ κατά τον πλου τους βρίσκονταν υπό συνεχή παρακολούθηση και επιτήρηση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σφακίων Παύλο Πολλάκη, η αποστολή ήταν, «πολύ υψηλού πολιτικού συμβολισμού και κοινωνικού ακτιβισμού». Όπως ο ίδιος υποστήριξε, η διαδικασία της υδρόλυσης γίνεται δυτικά της Κρήτης και εντός της ελληνικής ΑΟΖ προσδιορίζοντας την απόσταση από τα 50- 150 μίλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγιση στο πλοίο πάνω στο οποίο γίνεται η υδρόλυση δεν επιτεύχθηκε λόγω του καιρού αλλά και της αδυναμίας ανεφοδιασμού των δύο ιστιοφόρων καθώς το τρίτο πλοίο της αποστολής το «Άγιος Νικόλαος» αν και απέπλευσε από την Παλαιόχωρα, λόγω καιρού γύρισε πίσω.

«Σπάσαμε σε ένα βαθμό το τείχος της σιωπής. Στείλαμε το μήνυμα της αντίθεσής μας στην καταστροφή των χημικών της Συρίας μέσα στην ελληνική ΑΟΖ και της συμπαράστασης στον λαό της Συρίας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο καθηγητής Ευάγγελος Πισσίας, χαρακτήρισε επιτυχημένη την όλη επιχείρηση καθώς, όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, «καταφέραμε να μπούμε στη θάλασσα, συγκροτήσαμε ένα στολίσκο πλοίων και βρέθηκαν να ταξιδέψουν μαζί μας άνθρωποι με ψυχή. Σκοπός μας ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα σε αυτούς που καταστρέφουν το οικοσύστημα».

Έπειτα από παραμονή 36 ωρών στη θάλασσα τα δύο ιστιοφόρα ανοικτής θάλασσας επέστρεψαν τα ξημερώματα της Κυριακής στο λιμάνι της Παλαιόχωρας όπου συνάντησαν και το πλοίο «Άγιος Νικόλαος» και αργά το βράδυ της Κυριακής τα τρία σκάφη έδεσαν στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

Οι προμήθειες φαγητού και ποτού που δεν καταναλώθηκαν από τους 36 επιβαίνοντες στα σκάφη θα μοιραστούν, όπως ανακοινώθηκε, στην Κοινωνική Κουζίνα, που στηρίζει εκατοντάδες πολίτες που έχουν ανάγκη, καθώς και στους 140 Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Χανιά χωρίς να έχει μέχρι και σήμερα ληφθεί κάποια απόφαση για την τύχη τους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τα μέλη της αποστολής υποστήριξαν ότι ο αγώνας κατά της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο θα συνεχιστεί και άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τους επόμενους μήνες νέα αποστολή στη θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα