Απολογία Κυπριανού για την έκρηξη στο Μαρί

Με πρώτη, αυτή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, άρχισαν στο Κακουργιοδικείο οι απολογίες των έξι κατηγορουμένων για την φονική έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου, στις 11 Ιουλίου 2011, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 13 άνθρωποι και καταστράφηκε ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Βασιλικό.

Η έκρηξη προκλήθηκε

σε εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά, που είχαν κατασχεθεί στο πλοίο Monchegorsk. Ο τέως Πρόεδρος δεν κατέστρεψε, παρά τις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τα πυρομαχικά και αναζητούσε τρόπο, ώστε τα εμπορευματοκιβώτια να επιστραφούν στην Συρία ή στο Ιράν.

Στην απολογία του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με το θέμα της φύλαξης του φορτίου. Δήλωσε ότι η κατάσχεση ήταν απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και ο ίδιος «είχε ρόλο να χειρίζεται την απόφαση ως υπουργός Εξωτερικών».

Ο κ. Κυπριανού επέρριψε ευθύνες για τη μη ασφαλή φύλαξη του φορτίου στην Εθνική Φρουρά και κατέθεσε και πρακτικό της σύσκεψης του Φεβρουαρίου του 2009 του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο φαίνεται ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας να αναφέρει ότι το συμφέρον του τόπου ήταν η κατάσχεση του φορτίου. Ο κ. Κυπριανού, είπε ακόμα ότι η παραίτησή του ήταν θέμα πολιτικής ευθιξίας και όχι ενοχών.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κατονόμασε τον συνταγματάρχη Γεωργιάδη, ο οποίος, όπως είπε, «εμφανιζόταν ως εμπειρογνώμονας και δεν συγκεκριμενοποιούσε την αμεσότητα του κινδύνου έκρηξης».

«Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι ο αρχηγός και η ηγεσία του ΓΕΕΦ θα έδιναν οδηγίες για στοίβαξη των εμπορευματοκιβωτίων με τρόπο, ο οποίος να παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων», ανέφερε ο πρώην υπουργός. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα