Ανησυχία Φουλέ για το «Κυπριακό»

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονία, Στέφαν Φούλε, σε αποψινές δηλώσεις του στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Λευκωσία τόνισε ότι είναι σημαντικό σε μια Ενωμένη Ευρώπη να υπάρχει μια ενωμένη Κύπρος.

Ο κ. Φούλε χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις σημερινές συναντήσεις του με τον πρόεδρο Χριστόφια, την ΥΠΕΞ Ερατώ Μαρκουλλή και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

Αναφερόμενος στην επικείμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία τόνισε

ότι όλοι πρέπει να την σεβαστούν, γιατί είναι σημαντικός θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, εξέφρασε ανησυχία από την έλλειψη προόδου για λύση του κυπριακού και τόνισε ότι «το κόστος της μη λύσης θα είναι μεγαλύτερο από ένα λογικό συμβιβασμό».

Επίσης, είπε ότι δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα συνέχισης των συνομιλιών για το κυπριακό στο διάστημα της Κυπριακής προεδρίας.

Για το θέμα του φυσικού αερίου εκτίμησε ότι μπορεί να παίξει ρόλο καταλύτη για διευθέτηση του κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι η διεύρυνση πρέπει να προχωρήσει «παρά τις προκλήσεις και την οικονομική κρίση», ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος μπορεί να προσφέρει πολλά στον τομέα της Πολιτικής Γειτονίας.

Ο κ. Φούλε θα έχει απόψε δείπνο με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της «Κυπριακής Δημοκρατίας και του βορείου τμήματος», όπως είπε.

Σε ερώτηση ποιο μήνυμα στέλνει με αυτή του την αναφορά ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε: «Το μήνυμα είναι ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι διαμελισμένη». Ο κ. Φούλε ανέφερε ότι δεν υπάρχει «σχέδιο βήτα» και ότι η μόνη οδός είναι «η περιεκτική λύση» του κυπριακού.

Αύριο ο κ. Φούλε θα συναντηθεί χωριστά με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου , τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων και την ηγεσία του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα