Αναλυτικές πληροφορίες

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα των σταδίων που απαιτούνται, προκειμένου οι de facto Σύροι πρόσφυγες να αποκτήσουν με ταχείες διαδικασίες το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα στην Ελλάδα και ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορέσουν να ταξιδέψουν, θα διανείμει σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών.

Χθες το βράδυ, ο γγ Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής 'Αγγελος Συρίγος πήγε και πάλι στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να συζητήσει εκ νέου
με τους Σύρους πρόσφυγες και να τους εξηγήσει ότι η μόνη νόμιμη δυνατότητα που έχουν, προκειμένου να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, είναι να υποβάλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Κι αυτό, παρότι οι ίδιοι δεν επιθυμούν καταρχήν να διαβιώσουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά σε κάποια άλλη βορειοευρωπαϊκή χώρα.

Απαντώντας επί δυο ώρες σε συνεχείς, καταιγιστικές ερωτήσεις των προσφύγων, ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι όσοι διαθέτουν διαβατήριο, ταυτότητα ή άδεια οδήγησης, θα μπορέσουν σε χρονικό διάστημα έως ένα μήνα, να έχουν στα χέρια τους την προσφυγική αναγνώριση και ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι υπόλοιποι, όπως εξήγησε, θα πρέπει να περιμένουν για διάστημα έως 3 μήνες προκειμένου να πιστοποιηθεί η ταυτότητά τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα αποκτήσουν άμεσα την κάρτα του αιτούντος πολιτικό άσυλο.

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις εάν με την ιδιότητα του πρόσφυγα μπορούν να προχωρήσουν σε οικογενειακή συνένωση με τις οικογένειές τους που έχουν μείνει πίσω στον πόλεμο, ο κ. Συρίγος απαντούσε ότι θα το προσπαθήσουν, αλλά ότι δεν μπορεί να ξέρει πόσο καιρό θα χρειασθεί καθώς είναι η πρώτη φορά που θα κληθεί να το κάνει η Ελλάδα.

Ο κ. Συρίγος μίλησε και πάλι με τις μητέρες που βρίσκονται στην πλατεία, οι οποίες έχουν μικρά παιδιά έως βρέφη. Επέμεινε να μεταφερθούν, εφόσον το αποφασίσουν, ήδη από σήμερα το πρωί, σε δομές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι μητέρες απάντησαν ότι δεν μπορούν να το κάνουν, εφόσον η στέγαση αφορά μόνον τις ίδιες και τα παιδιά τους και όχι όσους βρίσκονται στην πλατεία, μαζί με τους οποίους διασώθηκαν από τη φρίκη του πολέμου.
Keywords
Τυχαία Θέματα