«Smart Museum» από τη ‘’ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ’’

Η "Χρυσαλίδα" δημιουργεί «Smart Museum» με θέμα την Καλλιέργεια, Παραγωγή και Πολιτισμική Αξία των Σιτηρών και των Δημητριακών.Η ''ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ'' www.chrisalida.gr είναι μία Εταιρεία που ιδρύθηκε το 2002, με σκοπό τη Μελέτη, την Καταγραφή, τη Διατήρηση και την Ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής, της Ιστορικής και της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

Όλα αυτά τα χρόνια, η ''ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ'' δραστηριοποιείται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς στους οποίους έχει διαπρέψει, όπως:
- Η Ανάδειξη και Αποκατάσταση του Τοπικού

Πολιτισμού. Ολόκληρα ελληνικά χωριά μα και πολιτείες, χάρη στην επίμονη Μελέτη της "ΧΡΥΣΑΛΙΔΑΣ" έχουν ξαναβρεί την Πολιτιστική και Περιβαλλοντική τους ταυτότητα και έχουν προαχθεί σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.
- Η Δημιουργία «Smart Museums» δηλαδή όμορφων, μικρών, επισκέψιμων Μουσειακών Γωνιών μέσα σε ήδη υπάρχοντα καταστήματα και επιχειρήσεις.
- Η Ίδρυση του φημισμένου "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ" www.politistikoparko.gr
- Η Διοργάνωση Εκπαιδευτικών Βιωματικών Προγραμμάτων για μαθητές σχολείων και φοιτητών πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο.
- Η Βοήθεια και Υποστήριξη σε όσες επιχειρήσεις ζητούν να εντάξουν τον Πολιτισμό στον κύκλο εργασιών τους.
- Η Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Έχοντας λοιπόν να επιδείξει ένα τεράστιο Έργο σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς και με αφορμή την δυναμική που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σχετικά με τα «Smart Museums», σας ανακοινώνει τα εξής:
Τα «Smart Museums», είναι μια πολυβραβευμένη και πρωτοποριακή για τα παγκόσμια δεδομένα πρωτοβουλία της "ΧΡΥΣΑΛΙΔΑΣ". Σύμφωνα με αυτήν, "στήνονται" μικρά καλαίσθητα Μουσεία με περιορισμένο και στοχευμένοθεματικό προσανατολισμό, μέσα σε επιχειρήσεις και επαγγελματικούς πολυσύχναστους χώρους.

Έτσι, επιτυγχάνονται οι εξής 4 σκοποί:
1ο Η αποτελεσματική προστασία σπάνιων εκθεμάτων που αποτυπώνουν και αναδεικνύουν με σαφή τρόπο την ελληνική ιστορία και λαογραφία.
2ο Η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του ευρύτερου επιχειρηματικού κόσμου ως προς τη διάσωση σπάνιων μουσειακών αντικειμένων.
3ο Η συνεχής και… τυχαία επαφή του κοινού με αρκετές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού και έτσι, η είσοδος αυτού του πολιτισμού στην καθημερινότητά μας.
4ο Η άμεση αύξηση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, αποτέλεσμα της επιθυμίας του κόσμου να γνωρίσει το Μουσείο.

Τα τελευταία 9 χρόνια, έχουν παραδοθεί στο κοινό 89! «Smart Museums» και στολίζουν επιχειρήσεις σε όλο τον ελλαδικό χώρο καθώς και επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Από τη νεολιθική εποχή και μέχρι πριν από πέντε δεκαετίες, δηλαδή για 9.000 χρόνια περίπου!, ο άνθρωπος καλλιεργούσε τα σιτηρά και τα δημητριακά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, κάνοντάς τα το βασικό προϊόν της διατροφής μας. Πολλές φορές πάντως, το άλεσμα ήταν καθημερινή φροντίδα της νοικοκυράς και γινόταν στο σπίτι λίγο πριν ζυμώσει, σε "χερόμυλο" (2 επίπεδες στρογγυλές πέτρες ακουμπιστές η μία πάνω στην άλλη
ή αλλιώς χωνευτή η μία μέσα στην άλλη).

Το ζύμωμα γινόταν σε μεγάλες ξύλινες σκάφες, ενώ η ζύμη σκεπασμένη πάνω στην "πινακωτή" μεταφερόταν στον πετρόχτιστο ξυλόφουρνο για να ψηθεί.

Σε αυτό το «Smart Museum’», αναδεικνύουμε τα μέσα που διέθετε ο άνθρωπος ως τις παραμονές της βιομηχανικής έξαρσης, για να καλλιεργεί σιτηρά και δημητριακά και να παρασκευάζει τις ζύμες του. Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία αυτού του μικρού Θεματικού Μουσείου, είναι ο τεράστιος Παραδοσιακός Ξυλόφουρνος,
- που πλέον χρησιμοποιείται για το ψήσιμο όλων των φαγητών που σερβίρει το συγκεκριμένο κατάστημα-του οποίου τον εξωτερικό περιμετρικό τοίχο, κοσμούν πια τοιχογραφίες με θέματα από την παραδοσιακή καλλιέργεια των Σιτηρών.

Όλα αυτά, μαζί με τα σπάνια εκθέματα και τον γνήσιο εξοπλισμό που συντηρήθηκαν από το ειδικό και έμπειρο συνεργείο της "ΧΡΥΣΑΛΙΔΑΣ", αποτελούν δαπάνη του κου Ηλία Λυμπερόπουλου, ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Στήθηκε σε χώρο ενός από τα καταστήματα "Mio Gusto" που παρασκευάζουν pizza και άλλα προϊόντα ζύμης
(Φιλολάου 125, Παγκράτι – τηλ: 210-4943846 – κος Λυμπερόπουλος Ηλίας), παραδόθηκε την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 και… είναι επισκέψιμο (χωρίς εισιτήριο) για το κοινό.

Μέρος αυτού του Μουσειακού εξοπλισμού, προέρχεται από την ευγενική Δωρεά προς τη "ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ" της κας Ζανίδη Αποστολίας.

Το συγκεκριμένο «Smart Museum» αφιερώνεται στη μνήμη του πρόσφατα θανόντος γλύπτη Θύμιου Πανουργιά,
που υπήρξε δάσκαλος και στη Σχολή Καλών Τεχνών μα και στη ζωή, του ιδρυτή της "ΧΡΥΣΑΛΙΔΑΣ" Ηλία Μπουντούρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα