O Παχόρ είναι ο νέος πρόεδρος της Σλοβενίας

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ είναι ο νέος πρόεδρος της Σλοβενίας μετά τη χθεσινή νίκη του, στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, επί του απερχόμενου προέδρου Ντανίλο Τουρκ.

Ο νέος πρόεδρος της Σλοβενίας θα ορκιστεί στις 22 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Σλοβενίας, ο Μπορούτ Παχόρ εξασφαλίζει το 67,4% των ψήφων των χθεσινών εκλογών, στις οποίες η συμμετοχή
διαμορφώθηκε στο 42%, ποσοστό χαμηλότερο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο και το χαμηλότερο σε προεδρική αναμέτρηση.

Το αποτέλεσμα θεωρείται αναμενόμενο βάσει των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από το δεύτερο γύρο. Ωστόσο, ο Ντανίλο Τουρκ θεωρείτο φαβορί το καλοκαίρι και χρειάστηκε ο πρώτος γύρος προκειμένου να αρχίσει να διαφαίνεται η δυναμική του Μπορούτ Παχόρ, ο οποίος και κατάφερε τελικά να «εκθρονίσει» τον αντίπαλό του.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο κ. Παχόρ επανέλαβε το κεντρικό του μήνυμα για ενότητα και συνεργασία. «Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη, αμοιβαίο σεβασμό, ανεκτικότητα, ετοιμότητα να ακούσουμε ο ένας τον άλλο. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές μεταξύ μας, τα πράγματα που μας ενώνουν είναι πολύ ισχυρότερα» είπε χαρακτηριστικά ο νικητής των σλοβενικών προεδρικών εκλογών.

«Όλες οι ανησυχίες, οι φόβοι και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ μας συνοδεύεται από αρκετή ελπίδα, δύναμη και θάρρος» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Τουρκ παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη του κ. Παχόρ, αν και απέφυγε να αναλύσει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα που τού στέρησε τη νίκη. Υπάρχουν αρκετοί έμπειροι άνθρωποι για να κάνουν πολιτικές εκτιμήσεις και αναλύσεις» αρκέστηκε να πει.

Ο κ. Τουρκ ανέφερε ακόμη ότι θα παραμείνει «ενεργός πολίτης» μετά την ολοκλήρωση της θητείας του σε περίπου τρεις εβδομάδες και πρόσθεσε: «Εισήλθα στην πολιτική πριν από πέντε χρόνια ως ενεργός πολίτης, ένας από αυτούς που νοιάζονται. Η προσήλωσή μου ως προς αυτό παραμένει αναλλοίωτη».

Πολιτικοί αναλυτές στη Σλοβενία σχολιάζουν ότι το χαμηλό ποσοστό της προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες αντικατοπτρίζει την απώλεια της εμπιστοσύνης τους στους πολιτικούς, γεγονός που αποτυπώθηκε με γλαφυρό τρόπο και στις διαδηλώσεις που «σάρωσαν» τη χώρα ενόψει των εκλογών.

Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, ο κ. Παχόρ τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς κι αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να γίνει «με σκληρή δουλειά για το κοινό καλό». Παραδέχθηκε, δε, ότι το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης προκαλεί προβληματισμό.

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δεύτερου γύρου χαρακτηρίστηκε ως μάχη μεταξύ της «νέας αριστεράς» του Παχόρ και της «παλαιάς αριστεράς» του Τουρκ, αλλά και της ανάδειξης του τελευταίου ως επικριτή των κυβερνητικών μέτρων σε αντίθεση με τον Παχόρ, ο οποίος φάνηκε πολύ πιο πρόθυμος να
Keywords
Τυχαία Θέματα