O Φίλιπ Χάμοντ για την Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι είναι βέβαιος πως θα καταφέρει να διαπραγματευτεί ένα «σημαντικό» πακέτο μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού επισκέφθηκε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου αξιωματούχοι τον διαβεβαίωσαν ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διενεργήσει για
την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ένωση, αν το κόμμα του κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

Ο Χάμοντ έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει μια περιοδεία στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ πριν τις εκλογές για να αναζητήσει κοινό έδαφος στα ζητήματα στα οποία οι Βρετανοί επιθυμούν να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, όπως η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και η παροχή περισσότερων εξουσιών στα εθνικά κοινοβούλια.

Μέχρι στιγμής ο Βρετανός υπουργός έχει επισκεφθεί 18 χώρες, μεταξύ αυτών τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Δανία.

«Τώρα που έχω ξεκινήσει αυτή την άσκηση (...) λέω πολύ ξεκάθαρα ότι θα καταφέρουμε να διαπραγματευτούμε ένα σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων», είπε ο Χάμοντ απευθυνόμενος σε μια επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Το μήνυμα που άκουσα πολύ, πολύ καθαρά είναι ότι όλοι για τους δικούς τους εγωιστικούς λόγους επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας (στην ΕΕ) (...) είμαστε ένα σημαντικό στοιχείο σε μια πολύ ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, για διαφορετικούς λόγους, όλοι φοβούνται τις επιπτώσεις μιας αποχώρησης της Βρετανίας», σημείωσε ο Χάμοντ.

Ο Βρετανός υπουργός επεσήμανε ότι στόχος του είναι ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων στο οποίο θα συμφωνήσουν όλα τα 28 κράτη μέλη και πρόσθεσε ότι η ΕΕ στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι «ένας αρκετά ευέλικτος οργανισμός».

Με τη μετανάστευση να είναι μια από τις βασικές ανησυχίες των Βρετανών ψηφοφόρων, ο Κάμερον έχει αναγάγει τον έλεγχο της εισροής των πολιτών της ΕΕ στη χώρα κεντρικό ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της Βρετανίας με την Ένωση.

Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ αυτών και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, έχουν υπογραμμίσει ότι η θεμελιώδης αρχή της ελευθερίας της κίνησης εντός της ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει.

Ο Κάμερον έχει δεσμευθεί να περιορίσει την πρόσβαση των μεταναστών από την ΕΕ στα προνοιακά επιδόματα, ενώ ο Χάμοντ είπε ότι πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ζητήσει από τη Βρετανία να εξετάσει τι περισσότερο μπορεί να κάνει στο εσωτερικό για να αντιμετωπίσει το θέμα, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις στο δικό της σύστημα παροχών.

«Είμαστε σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό εκτεθειμένοι στις καταχρήσεις (...). Θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα τα οποία μπορούμε να υιοθετήσουμε», σχολίασε.

«Όμως θα υπάρξουν και κάποιοι τομείς στους οποίους χρειαζόμαστε συμφωνία (...) για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κανόνες της ΕΕ, αν θέλουμε να έχουμε σημαντικές επιπτώσεις στους αριθμούς των μεταναστών ώστε να ικανοποιηθεί το (βρετανικό) κοινό», υπογράμμισε ο Χάμοντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα