Hλεκτρονική σύνδεση ΟΑΕΔ με Εσωτερικών

Υπεγράφη σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου, και τον Διοικητή τού Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Ηλία Κικίλια, Πρωτόκολλο Συνεργασίας των δύο φορέων για την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνίας και αμφίδρομης πληροφόρησης.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης στοιχείων ή αυτεπάγγελτης αναζήτησής τους μέσω γραπτής διαδικασίας και αυτά μπορούν, πλέον, να αντλούνται ηλεκτρονικά.

Στο εξής ο ΟΑΕΔ

λαμβάνει ηλεκτρονικά τα στοιχεία που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης δελτίου ανεργίας και έκδοσης αποφάσεων, για πληρωμή επιδομάτων και αφορούν στον έλεγχο ταυτοπροσωπίας των πολιτών τρίτων χωρών και στη διαπίστωση τής ισχύουσας άδειας διαμονής.

Επίσης, καταργείται η βεβαίωση διαστημάτων ανεργίας ως προσκομιζόμενο δικαιολογητικό για την ανανέωση άδειας διαμονής πολιτών τρίτων χωρών στις αρμόδιες υπηρεσίες τού υπουργείου Εσωτερικών ή και τις εποπτευόμενες από αυτό υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες τού υπουργείου Εσωτερικών θα αντλούν ηλεκτρονικά το ιστορικό ανεργίας τού ενδιαφερόμενου πολίτη τρίτης χώρας.

Με την εφαρμογή τού νέου συστήματος ηλεκτρονικής επικοινωνίας των φορέων, επιδιώκεται:

• η απλούστευση των διαδικασιών ανανέωσης αδειών διαμονής πολίτη τρίτης χώρας

• η δραστική μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων που υφίστανται οι πολίτες και οι υπηρεσίες

• η εξάλειψη των φαινομένων πλαστότητας των προσκομιζόμενων εγγράφων στις υπηρεσίες.

Στρατηγικός στόχος τού ΟΑΕΔ είναι η πλήρης εφαρμογή τής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, η μείωση της γραφειοκρατίας, η πάταξη της διαφθοράς και η εξάλειψη καταχρηστικών πρακτικών.

Είχε προηγηθεί η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων τού ΟΑΕΔ με το ΙΚΑ, ενώ αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου η διασύνδεση τού Οργανισμού με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα