Eξαγωγές αργού από το Ιρακινό Κουρδιστάν

Η Τουρκία άρχισε να εξάγει το πετρέλαιο του Ιρακινού Κουρδιστάν στις διεθνείς αγορές, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

«Οι παραδόσεις άρχισαν στις 22:00 χθες (Πέμπτη) από το λιμάνι του Τζεϊχάν (στη νότια Τουρκία)», δήλωσε ο Γιλντίζ στον Τύπο σήμερα. «Είναι το Ιράκ που πωλεί και εξορύσσει το πετρέλαιο και είναι το Ιράκ αυτό που θα διαχειρίζεται τις μελλοντικές πωλήσεις», υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας της
Τουρκίας.

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφεται καθώς οι κουρδικές αρχές και η ιρακινή κυβέρνηση έχουν εμπλακεί εδώ και μήνες σε μια σκληρή διένεξη για τον έλεγχο των εξαγωγών αργού: η Βαγδάτη εκτιμά ότι το πετρέλαιο ανήκει σε όλη τη χώρα, ενώ η Αρμπίλ θέλει να διαπραγματεύεται εκείνη απευθείας με τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Οι εξαγωγές μέσω της Τουρκίας, οι οποίες αρχίζουν μετά τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Απριλίου στο Ιράκ στις οποίες ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι κατέλαβε την πρώτη θέση αλλά χωρίς να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, ενδέχεται να αναζωπυρώσουν την ένταση ανάμεσα στους Κούρδους και την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξέφρασαν έντονη ανησυχία για μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας.

«Η θέση μας εδώ και καιρό είναι να μην υποστηρίζουμε τις εξαγωγές εάν δεν είναι όπως πρέπει εγκεκριμένες από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και ανησυχούμε για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν» το προσεχές διάστημα, σημείωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η πιο άμεση ανησυχία μας αφορά τη σταθερότητα του Ιράκ», πρόσθεσε η ίδια.

«Το Ιράκ βρίσκεται αντιμέτωπο με την πλέον δύσκολη κατάσταση. Υπήρξαμε σαφείς και είπαμε ότι είναι σημαντικό για όλα τα μέρη να δράσουν για να βοηθήσουν τη χώρα να προοδεύσει και να αποφύγουν όλα όσα θα μπορούσαν να επιτείνουν ακόμη περισσότερο τους διχασμούς και τις εντάσεις», επέμεινε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Τα αποθέματα πετρελαίου και αερίου του Ιράκ συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2013 η χώρα παρήγαγε κατά μέσον όρο 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (AIE), και οι εξαγωγές αργού εξασφάλισαν το 95% των κρατικών εσόδων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα