Badminton: 1821

Με τα τραγούδια των επαναστατημένων Ελλήνων, αυτά που ύμνησε ο Γκαίτε και λάτρεψε ο Σολωμός, ξεκινά ένας νέος κύκλος συναυλιών απόψε στις 8.30 στο θέατρο Μπάντιμντον.

Στην σκηνή θα βρίσκονται ο τραγουδιστής δημοτικών τραγουδιών, Παναγιώτης Λάλεζας, οι μουσικοί Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Νίκος Μέρμηγκας και Κώστας Μερετάκης καθώς και 300 χορευτές με την επιμέλεια του Βαγγέλη Τσιμπούρη.

Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τα τραγούδια που αγάπησαν και μαθήτευσαν όλοι οι κορυφαίοι Έλληνες ποιητές. Ο Βαλαωρίτης, ο Παλαμάς,

ο Μαλακάσης, ο Κρυστάλλης, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Γκάτσος.

Γράφοντας για τα κλέφτικα τραγούδια ο Κλωντ Φωριέλ το 1824 στο Παρίσι, σχολίαζε: «Στα βουνίσια τραγούδια των επαναστατημένων Ελλήνων ξεχωρίζω ένα μοναδικό ρωμαλέο ύφος. Έχουν μία άγρια τόλμη στη σύλληψη, στη σύνθεση και στις σκέψεις, που η απλότητα και το καθημερινό ύφος της έκφρασης, τις κάνει να ξεπετάγονται πιο ζωντανές απ' ό,τι θα πετύχαινε μία γλώσσα εμφατική και πιο στολισμένη... Αισθάνεται κανείς σε όλες αυτές τις συνθέσεις την επίδραση των τόπων που τις ενέπνευσαν, αισθάνεται πώς πρωτοβγήκαν στα βουνά. Αλλά αυτά τα βουνά είναι ελληνικά και δεν έχουν καθόλου αιώνιους πάγους και οι κορυφές τους δεν ξεπερνούν το ύψος, όπου ήδη παύει να νιώθει τη γλυκιά ζέστη του ήλιου, παύει να έχει πρασινάδες και λουλούδια».

Τραγούδια για τη νικηφόρα μάχη και τον ένδοξο θάνατο. Τραγούδια για ήρωες. Ήρωες που δεν φοβούνται το θάνατο, αλλά τον προτιμούν από μία σκλαβωμένη και ατιμωτική ζωή.

Εισιτήριο 10 ευρώ.

Καλλιτεχνικός διευθυντής της συναυλίας είναι ο Μιχάλης Κουμπιός, ο οποίος μίλησε στη Νικολέτα Μακρή.

Keywords
Τυχαία Θέματα